söndag 17 maj 2009

En känsla av sommar...

Sommaren är underbar med allt vad som hör till...
Min sambo är som jag väldigt intresserad av matlagning och provar gärna olika spännade recept. Vi hade ett par av våra goa vänner hos oss i går kväll. Förrätten bestod av chilimarinerade blåmusslor, vitlöksbröd och aioli. (Recept nedan.)

Jag råkade få den här musslan på min tallrik...

Till de goda musslorna drack vi det vita vinet "Gräsö", fräscht...

Den somriga duken fyndade jag på loppis för endast 20 kr...

Soffan på altanen har fått två kuddar till, en med brodyr och en med en vit stjärna...

Den gulliga väskan hittade jag också på loppis för endast 20 kr...

Ett av våra myshörn. Tvättbrädan fyndade jag för endast 20 kr...

Vemodigt och sorgligt, men vi var tvungna att ta ner ett av våra äppelträd idag...

Sambon fällde flaggstången för rengörning och lagning av repet till flaggan...

En av våra myshörnor i trädgården. Här har vi eftermiddagssol...


Vilken härlig sommarhelg vi haft...vi har pysslat och njutit en hel del. Jag älskar sommarväder och att fixa i vår trädgård...solstolen är allt skön emellanåt också...

Recept på Chilimarinerade blåmusslor från tidningen "Gourmet" nr. 2-09.

1 kg blåmusslor

Marinad:

1/2 dl risvinäger

1/2 dl fisksås

1 dl vatten

1/2 dl socker

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 röda chilifrukter, finhackade

1 citron

1 knippe dill, finhackad


Borsta och skrapa musslorna rena under rinnande vatten. Knacka öppnade i diskbänken, de som inte stänger sig kastas. Lägg musslorna i en kastrull med ett par cm livligt kokande vatten. Koka på högsta värme ca 5 min. under lock, tills skalen öppnar sig. Häll av vattnet som musslorna har släppt ifrån sig(spara gärna som smaksättning till annat tillfälle.) Låt musslorna svalna.


Marinad: Värm vinäger, fisksås, vatten och socker så att sockret löses. Tillsätt vitlök och chili, låt svalna. Marinaden kan göras en dag i förväg. Smaka av med citronsaft och häll marinaden över musslorna. Låt dra 1-2 timmar i kylen.

Aioli:

Mosa och finhacka 3 vitlöksklyftor, vispa ner 3 äggulor. Vispa ner 2-3 dl olja, börja droppvis och häll ju mer den tjocknar. Smaksätt med salt, chili eller cayennepeppar och pressad citron. Servera med rostat vitlöksbröd och aioli. Sommarfräscht och väldigt gott!!!

Tack för alla fina kommentarer, det är så roligt att få respons!

Kram på er ♥ Susanne♥

21 kommentarer:

  1. Nääämen vad kul att få ett ansikte på dig nu!:-) Jättefina är ni! Åhh jag älskar musslor, visste du det, hihi? Fina bilder förövrigt!! Tävlingsdax hos mig vännen om du har lust;-) Stora Kramen Sofia

    SvaraRadera
  2. Hej Susanne! Så många fynd du gjorde igår på de olika loppisarna. Vi träffades ju som hastigast. Gud så gott det låter med musslorna. Jag bara älskar musslor. Du och din dotter är så fina!!!. Kramis Åsa

    SvaraRadera
  3. Vad roligt med receptet på musslorna.
    Såg vinet som du visade...jag fick en flaska av samma sort av en kompis för ett tag sedan...jättegott.
    Vilka loppisfynd du har gjort.
    Jag är sååå dålig på att besöka loppisar men när man ser alla fynd som bloggare gör, blir jag såklart sugen att söka upp någon.
    Kramar/Carina

    SvaraRadera
  4. Vad kul att se hur du ser ut! Det är ju alltid kul att ha ett ansikte... Det verkar som ni har haft en härlig helg! Vad duktig din sambo är att han fixade till flaggstången. Det är ju ett sådant jobb som ofta inte blir gjort... Jag har aldrig smakat musslor och det lockar inte heller. Tycker det verkar lite läskigt att äta dem... Räkor där emot går bra... Kram Stina

    SvaraRadera
  5. Det var en himla massa god mat och många fina bilder på Er altan.
    Det där med en gammal soffa på altanen gillar jag verkligen - jättefint.
    Ha en bra vecka.
    Kram
    Kicki

    SvaraRadera
  6. Hallå där! Vad mycket fina o härliga bilder du bjuder på...Och vilka fynd du gjort! Duken var ju jättefin! Här har vi en riktigt mörk o regning dag...Fördelen är väl att man kanske kan få något gjort inne också...Ha en trevlig vecka! Snart är det helg igen! Kram Therese

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Vilka rätter du bjuder på hela tiden, allt ser så mummsigt ut och jag blir vansinnigt hungrig..:) Hoppas din hel varit fin... Det har min, i går firade vi min 20:åring, kan inte fatta vad tiden går fort...Fin bild på dig och jäntan...
    Ha en fortsatt bra dag..
    Kram Annika

    SvaraRadera
  8. Mmmm så smarriga recepten ser ut, vackert på tallriken också & visst är Gräsö ett gött vin.
    Du verkar ha haft en härlig helg.
    Hoppas även att din vecka blir likaså!
    Kraam Petra

    SvaraRadera
  9. Hej Susanne!
    Det där receptet måste jag genast visa för sambon, han är tokig i musslor sedan han åt det på sin senaste Italienresa!

    Vilka underbara loppisfynd du visar, den där fina väskan vill jag ha!! ;)

    Vad roligt att få se en bild av dig o dottern, vad söta ni är båda två!!

    Kramis Jenny

    SvaraRadera
  10. Hej Susanne,
    nu har poletten ramlat der herregud alltså inte visste jag att det var du blåbär och smultronstället.
    Såg först nu ett kort på dig i högerkanten hihi.
    Vad kul att du bloggar och mycket goda recept ser jag att du bjuder på och fina ställen från din trädgård.
    Jag tänkte att undrar om det finns så många fler ställen som heter christina teatern jaja det finns väl på fler platser då i värmland tänkte jag haha.
    Kram på dig och vi hörs igen./Ingela.

    SvaraRadera
  11. Hej!

    Vilket gott recept, det kändes verkligen sommrigt och med det vita vinet till. Härlig rabarberpaj du gjort också, det måste jag testa för det älskar jag!

    Så många fina fynd du gjort, och väskan ser nästan ut som min *ler*. Den var verkligen fin.

    Ha en bra vecka!
    Många kramar
    Karin

    SvaraRadera
  12. Min man gillar med matlagning, jag älskar att baka.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  13. hej
    tack snälla du för din gulliga kommentar...de är väl inte så bara att få till en väska =) så fina bilder du bjuder på....
    kram pia

    SvaraRadera
  14. Toscana är inte helt fel det heller!!

    Härliga sommarbilder du visar.. snart snart är det semester!

    Kram

    SvaraRadera
  15. Vilka fina bilder du visar! Härliga sommarbilder, nu är det inte långt kvar.... underbara sommar = )!!!

    Ha det bra!
    Kram L-L

    SvaraRadera
  16. Mums!! :) Jag håller verkligen med om att det där är äkta känslor av sommaren. Åh vad du fick mig att längta ännu mer nu.. hihi

    Kram Josefin

    SvaraRadera
  17. Hej! Hoppas allt är bra med dig...Tack för titten inne hos mig. Själv har jag legat i två dagar o varit sjuk så nu vill jag att det vänder snart...Ha en fortsatt trevlig vecka o helg! Kram Therese

    SvaraRadera
  18. Men va kul med ett ansikte på dig!!! Så goa ni är på bilden! Kram/Agnetha

    SvaraRadera
  19. Vilken måltid! Sånt kan inte jag laga till! Trevligt verkar ni haft iaf.

    Trevligt med flera mysplatser i trädgården.
    Låter lantligt mysigt med ett hönshus.

    Ha en bra dag!

    Kram Lena

    SvaraRadera
  20. Hej där!
    Så smarrig det där såg ut, har aldrig lagat någon mat med blåmusslor själv, kanske skulle testa det!

    Hållaren till vattenslangen hittade jag på webbutiken Cést la vie home (länk finns från min sidan)

    Önskar dig en härlig vecka
    //Siv

    SvaraRadera
  21. Vad gott det låter!! Det receptet får man kanske ta och pröva någon dag. :)

    SvaraRadera